فلزات اساسی و دیگر صنابع بهانه اند. در واقع هدف کسب بازدهی بیشتر است. همه ما به دنبال خریدن سهامی هستیم. ممکن است بسته به طاقتمان در دراز مدت و چند سال همراهی با سهم بمانیم. یا اینکه در بازهها و تایم فریمهای کوتاه مدت به امید کسب سود از آن نوسان بگیریم. اما چه سهمی را بخریم تا سود کنیم؟
بهترین صنعت برای کسب بیشترین سود
معمولاً کارشناسان دو صنعت پتروشیمی و فلزات اساسی را برای کسب بازدهی معقول در سال 1400 معرفی میکنند. در ادامه برای بررسی اجمالی نمادهای صنعت فلزات اساسی دست به دامن نسبتهای مالی میشویم. بلکه با این نسبتها کوره راهی در دل سیاهیهای این روزهای بازار بیابیم. چگونه بهترین سهم را در یک صنعت پیدا کنیم؟
ابزارهای انتخاب بهترین سهم
همه ما میخواهیم از اطلاعات صورتهای مالی برای مقایسه شرکتهای یک صنعت استفاده کنیم. برای انجام مقایسه چارهای جز استفاده از نسبتهای مالی نیست. اعداد صورتهای مالی به خودی خود برای انجام مقایسه کافی نیست. این اطلاعات مانند یک دانه خام هستند که به فرآوری نیاز دارند.
برای مثال نمیتوان سودهای خالص شرکتها را با هم مقایسه کرد. شرکتها با داراییهای مختلف سودهای مختلفی را شناسایی میکنند. اما کسب سود بالاتر الزاماً به منزلهٔ بهتر بودن آن نماد برای سرمایهگذاری نیست. مثلاً با مقایسه سود خالص شرکتها نمیتوان بهترین گزینه برای سرمایهگذاری را انتخاب کرد.
مقایسه مقدار سود نمادهای گروه فلزات براساس سود خالص

مقایسه مقدار سود نمادهای فلزات اساسی بر پایه کل داراییها
همینطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید نمادهای بزرگ با دارایی بیشتر سودهای بیشتری شناسایی میکنند و امکان مقایسه وجود ندارد. در تصویر زیر نمادهای گروه فلزات اساسی بر اساس داراییها مقایسه شده اند. بنابراین هرچه شرکت بزرگتر باشد طبیعتاً مقدار سود بیشتری خواهد داشت.

حاشیه سود ابزاری مناسب برای مقایسه سهمها
به همین علت برای اینکه میزان دارایی شرکت در این مقایسهها تأثیری نگذارد از نسبتهای حاشیه سود خالص، ناخالص و عملیاتی استفاده میشود. به این صورت که با تقسیم سود شناسایی شده بر میزان فروش این امکان فراهم میشود که بتوانیم شرکتهای مختلف با سرمایههای متفاوت را با هم مقایسه کیم. هرچه این نسبتها بیشتر باشد نشان دهنده این است که شرکت برای سرمایه گذاری مناسبتر است. البته برای این مقایسه باید از سهمهای یک گروه استفاده شود. مثلاً فقط سهمهای فلزات اساسی را با هم مقایسه کنیم.
مقایسه حاشیه سودهای نمادهای گروه فلزات اساسی

نقش افزایش سرمایه در کسب بهترین بازدهی
اگر در درازمدت سهام مناسبی را نگهداری کنید همواره با افزایش سرمایهها تعداد سهامتان افزایش مییابد. این افزایش تعداد سهام پس از گذشت ده یا پانزده سال تاثیر خود را دارایی شما نشان میدهد. مثلا اگر در سال 85 با سرمایه 1 میلیون تومان قصد سرمایه گذاری داشتید میتوانستید 17.2 ربع سکه بخرید. که ارزش آن در سال 99 و اوج قیمت ربع سکه به 105 میلیون تومان میرسید.
مثال اول: سهام vs طلا
فرض کنید با همان یک میلیون در سال 85 تعداد 5319 سهم فولاد را خریداری میکردید. اگر سودهای نقدی سهم را هر سال در بالاترین قیمت سالانه تبدیل به سهم میکردید پس از 15 سال اکنون سهامدار 97709 سهم فولاد بودید. با احتساب قیمت فولاد 1200 که از اوج قیمت سال 99 در محدوده 2200 بسیار کمتر است امروز سرمایهتان 148 میلیون تومان بود. بنابراین نهتنها ارزش پول شما حفظ شده بود بلکه بیشتر از بازدهی طلا عایدتان میشد.
مثال دوم: نگهداری بلندمدت سهام
به عنوان مثال دیگر چنانچه در سهم شخارک با همان یک میلیون تومان در سال ۸۵ سرمایهگذاری میکردید و 429 سهم میخریدید. پس از ۱۵ سال با فرض اینکه سودنقدی هر سال را در بالاترین قیمت به سهم تبدیل میکردید؛ اکنون آن یک میلیون تومان سرمایهتان به 181 میلیون تبدیل شده بود. مطالب گفته شده تجربه شخصی بوده و آمال و آرزو نیست.
مقایسه بیمه عمر و بیمه سهام!
شاید فکر کنید که تا ۱۵ سال دیگه کی مرده کی زنده !؟بیایید تا بین بیمه عمر و خرید سهام بنیادی یک مقایسه کنیم. اگر امروز سالانه دو میلیون و چهارصد هزار تومان حق بیمه با افزایش ۱0 درصدی سالانه پرداخت کنید. پس از سی سال با احتساب سود سرمایه تضمینی 1.8 میلیاردی نصیبتان میشود. طی ۳۰ سال با پرداخت 360 میلیون تومان حق بیمه فقط 1.8 میلیارد کسب میکنید.
اگر به جای پرداخت حق بیمه سهم میخریدیم چه میشد!؟
اگر از 15 سال پیش با مبلغ 630 هزار تومان سرمایه که با احتساب افزایش ده درصدی سالانه به 2میلیون و400 هزار تومان در سال 99 میرسید به جای پرداخت حق بیمه عمر خودتان سهم فولاد را میخریدید چه میشد!؟. پس از این مدت با پرداخت 20 حق بیمه سرمایه 557 میلیونی با احتساب قیمت هر سهم فولاد 1200 نصیبتان میشد. بماند که اگر اقتصاد و ارزش پول ایران با همین فرمان قرن ۱۳ه.ش ادامه دهد ارزش 1.8 میلیارد تومان در 30 سال بعد چندان قابل توجه نخواهد بود.
افزایش سرمایههای آینده فلزات اساسی
تذکر: موارد بالا با سرمایهگذاری در سهام سودده و بنیادی بیان شد. اگر در سهام زیان ده سرمایهگذاری کنید اوضاع به نحو دیگری رقم خواهد خورد و نهتنها خبری از سود نیست بلکه اصل سرمایهتان هم در طول زمان آب خواهد رفت!.
در مجموع ارزش افزایش سرمایه و اثر مرکب مخصوصاً در کشوری با تورمهای بالا را مشاهده کردید. در تصویر افزایش سرمایههای پیشروی نمادهای فلزات اساسی در سال 1400 را مشاهده می کنید. البته صرف بیشتر بودن میزان افزایش سرمایه دلیل بر برتری آن نماد و کسب سود بالاتر نیست.

با توجه به گزارشات سهمهای گروه فلزات اساسی شما کدام سهم را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنید؟
لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید.